Čo je pasívny a nízkoenergetický dom

4 základné kritéria odlišujú medzi sebou rodinné domy presne tak, ako to je u automobilov

  1. Cena
  2. Komfort
  3. Praktickosť
  4. Spotreba


Keďže cena klasických energii je stále vyššia, pretože zásoby sa znižujú, je dôležité dbať na SPOTREBU domu, ktorý sa chystáte postaviť. Aj v pláne budúceho predaja domu myslíte nato, že nízka SPOTREBA domu bude garantovať zhodnotenie investície a priťahovať pozornosť potencionálnych kupujúcich.


Pasívny dom je-vlastne dom, ktorý na vykurovanie spotrebuje do 15 kWh/m2. Na porovnanie dnešný klasický dom spotrebuje cca 90-150 kWh/m2 čo je úspora vyššia ako 80%.

Zásady pasívneho domu:

  1. Orientácia domu na južnú stranu – slnko nám poskytne až 30% tepla potrebného na jeho vykurovanie a nestojí nás to ani euro
  2. Netienenie slnečnej fasády v zime (okolitými budovami a ihličnatými stromami), a tienenie v leta (listnatými stromami, ktorým v zime opadajú lístie a roletami/žalúziami)
  3. Uprednostniť kompaktný tvar (bez vysunutí, arkierov, balkónov) – menšia kompaktná plocha plášťa znižuje tepelné straty
  4. Dôkladná tepelná izolácia základov (medzi zemou a betónovou doskou) – nedoporučujeme pivnicu, ktorá spôsobuje straty tepla a prenos chladu z okolitej zeme
  5. Dôkladná tepelná izolácia obvodových múrov, podlahy a strechy
  6. Vzduchotesnosť celej stavby (dosiahneme vytvorením tesniacej roviny spravidla na vnútornej strany zateplenia a prelepením všetkých jej spojov a detailov vzducholizolačnými páskami. Izolácia plní zároveň paro-brzdnu rovinu)
  7. Okná zásadne z trojskla a tepelno izolačnými rámami – cez klasické okná a rámy nám uniká až 35% tepla
  8. Vykurovanie a vetranie REKUPERÁCIOU – spätným získaním tepla cez protiprúdový výmenník tepla (odsávaný vydýchaný vzduch z izieb v rekuperačnom výmenníku odovzdáva 80% tepla privádzanému čerstvému vzduchu, ktorý je odfiltrovaný od peľov a prachu)
  9. V zime predohrev a v lete ochladzovanie čerstvého vzduchu v zemnou výmenníku tepla na 15*C

Nízkoenergetický dom na vykurovanie spotrebuje 15-50 kWh/m2. Znamená o niečo vyššie finančné poplatky na vykurovanie domu, ale je to stále výhodnejšie ako postaviť klasický dom, v ktorom namiesto izieb vykurujete okolitú krajinu.

Viac informácií na www.modernerodinnedomy.sk

Žiadne komentáre: